Vlaggenslinger van jeans

hip 4

Vorige week ging onze wekelijkse naailes op maandagavond niet door. Erg jammer, maar we lieten ons avondje wel gezellig doorgaan door bij Kim thuis een vlaggenslinger van jeans te gaan maken.  De jeans was al in ons bezit….bedankt Femke (onze juf) voor de spijkerbroek van je man ;-). Het werd weer een enorme bijkletsavond…, die wederom veel te laat (lees: voor een maandagavond) eindigde, maar wel met een mooi resultaat!

Het maken van een vlaggenlijn is één van de dingen die we heel leuk vinden om te doen. Het is ook een van de eerste projectjes die we leerden tijdens onze naailes. Nu we al wat meer gedreven zijn hierin, zoeken er we er steeds meer uitdaging in. Door te variëren in stoffen en materialen en af te wisselen in de manier van appliqueren, blijft het ons boeien om steeds weer nieuwe slingers te maken.

De jeansslinger maakten we voor een vriendin van Helen.  Zij woont sinds een tijdje in een nieuw huis en daar mocht deze vlaggenslinger niet ontbreken.  Ze heeft 2 boys, dus hij mocht zeker lekker stoer zijn.  Door het woord ‘feest’ hoeft de slinger natuurlijk niet alleen voor verjaardagen gebruikt te worden maar kan hij ook voor een gezellige barbecue met vrienden (dat is in onze ogen ook altijd een feestje ;-)) gebruikt worden.

hip 4

Het maken van de slinger nam twee avondjes in beslag. De ene avond bestond uit het uitknippen van de vlaggetjes en het naaien van de slinger. Dit deden we dus gezellig samen op maandagavond.   Twee dagen later had Helen tijd om het woord ‘feest’ erop te verven, de sterren erop te strijken en de broekriemlussen vast te naaien.

Wil je weten hoe je deze te gekke jeansslinger zelf maakt? Lees dan zeker mee.

Wat heb je nodig voor de vlaggenslinger van jeans?

 • oude jeans
 • biaisband
 • garen
 • naaimachine
 • flock- of flexfolie
 • textielverf
 • kwast
 • patronen voor de letters
 • printer
 • potlood
 • patroonpapier
 • naald

Hoe maak je de vlaggenslinger van jeans?

Stap1: Je tekent op patroonpapier een vlaggetje van 10cm breed en 20cm lang.  Knip dit uit. Spelt het papieren vlaggetje op de jeans om geen verschuiving te krijgen tijdens het uitknippen van de jeansvlaggen.  Zorg dat je de pijpen van de broek open knipt, dit werkt het makkelijkst.  Zoek de mooiste stukken van de broek uit om je vlaggetjes van te maken (denk hierbij bijvoorbeeld aan juist de ‘kapotte’ delen van de broek, dit geeft de slinger een nog stoerder effect). Wij hebben negen vlaggetjes uitgeknipt.

hip 4

Stap 2: Stel je machine in op een zigzagsteek van jouw keuze. De schuine gedeelten van de vlaggen voorzie je van een zigzagsteek.

hip 4

Stap 3: Nu is het tijd om de vlaggen aan de biaisband te spelden.  Houd ongeveer 4cm tussen de vlaggetjes en zorg dat de uiteinden  lang genoeg zijn om er een knoop in te kunnen leggen. Naai de biaisband (van begin tot einde) met een zigzagsteek vast. Je vlaggenlijn van jeans is dan ready om verder gepimpt te worden.

Stap 4: Op de middelste vijf vlaggen verf je met textielverf het woord ‘feest’. Wij gebruikten zilverkleurige textielverf (gekocht bij Pipoos). Normaal moet je de stof die je gaat verven van te voren wassen. Maar omdat het een oude jeans is, mag je ervan uitgaan dat hij al wel eens in een rondje in de wasmachine heeft gemaakt ;-). Wij hebben een letterbak met alle letters van het alfabet (lang leve de Action) en deze kun je als mal gebruiken. We  hebben de letters met potlood een voor een, rechtstreeks op de stof, omgetrokken. Doe dit niet te dik, anders heb je kans dat dan de verf de potloodstreep niet dekt.  Nu alle vijf de letters erop staan kun je ze gaan verven. Laat de slinger na het verven even goed drogen. Strijk daarna de achterkant van de vlaggen, zodat de textielverf blijft hechten (leg wel een oude theedoek tussen je strijkplank en vlaggen, om vlekken op je strijkhoes te voorkomen).

hip 4

hip 4

Stap 5: Kies flock- of flexfolie uit, die je op de buitenste vlaggen wil appliqueren. Op internet speurden wij naar voorbeeld sterren, maar jij kunt natuurlijk ook voor iets anders kiezen en uitprinten.  De uitgeknipte sterren plak je met een Pritt stift op je folie (wij gebruikten flockfolie) en strijk je daarna vast op de stof. Heb je nooit eerder met deze folie gewerkt, lees dan ons blog ‘babyfun met flexfolie’ voor meer uitleg.

hip 4

Stap 6: We zochten nog naar een extra touch voor op de lege vlaggetjes. Het idee ontstond om twee broekriemlussen los te tornen en op de vlaggen te naaien. Dit doe je met de hand, met een bijpassend kleurtje garen.

hip 4

hip 4

ZO, jouw eigen jeans vlaggenslinger is af!! Trots? Wij waren het zeker wel. Bijna zonde om weg te geven haha. Maar Helen heeft hem met alle liefde ingepakt (dubbelzijdig cadeaupapier gekocht bij het Kruidvat en het jute touwtje komt van The Flying Tiger)  en cadeau gedaan.  En hij werd goed ontvangen.

hip 4

Let’s Party!!

Like & deel ons:

4 gedachten over “Vlaggenslinger van jeans”

Geef een reactie