Babyfun met flexfolie

hip 4

Afgelopen zaterdag mochten we weer een lief klein meisje verwennen met cadeautjes, omdat zij in januari 2015 ter wereld kwam. We hebben ons creatieve brein aan het werk gezet en in deze blogpost zie je hoe we met flexfolie verschillende kraamcadeautjes hebben geknutseld. Onwijs tof en makkelijk materiaal waarmee je zelf afbeeldingen en letters kunt “drukken” op textiel.

Welke materialen heb je nodig voor deze DIY?

  • rompertjes (geshopt bij Hema)
  • flexfolie in verschillende kleuren (wij hebben wit en zilver glitter gebruikt)
  • geprinte afbeeldingen (of letters) op A4 papier
  • schaar
  • pritt stift
  • strijkbout
  • strijkdoek

hip 4

Hoe maak je dit DIY kraamcadeau?

Stap 1: Kies de afbeelding die je op het rompertje wil drukken. Wij hebben op basis van een bestaand voorbeeld een wolkje gemaakt in Photoshop. Afhankelijk van de maat van de romper kies je de grootte van de afbeelding. Voor deze rompertjes (maat 68 en 74) zijn we uitgegaan van een maximale grootte van 10 bij 5 cm voor de afbeelding. Print het wolkje op A4 papier.

Stap 2: Knip het wolkje uit en plak het met de Pritt stift vast op je flexfolie. Let daarbij op dat je het vastplakt op de bovenkant (de beschermlaag) van de flexfolie. De flexfolie hebben wij trouwens via een fijne site gekocht: Mamarieke.nl (veel keuze in kleurtjes en prints voor zowel flex- als ook bijvoorbeeld flockfolie).

Stap 3: Knip vervolgens het vastgeplakte wolkje (inclusief flexfolie) uit.  Nu ga je aan de slag met het strijken van de afbeelding op het rompertje. Vergeet daarbij niet om een oude doek te gebruiken als extra strijklaagje (je strijkbout dus niet rechtstreeks op de afbeelding plaatsen, want dan smelt de boel!). Je kunt bij het strijken je geprinte papiertje gewoon op de flexfolie laten zitten. Stel je strijkbout in op een hoge temperatuur en schakel de stoomfunctie uit. De temperatuur moet zo constant mogelijk zijn. Wij hebben de instelling voor katoen gebruikt. Wil je er zeker van zijn dat je strijkbout goed ingesteld staat, maak dan even een proefdruk van een stukje flexfolie op een oude lap. Op de site van Mamarieke vind je ook nog tips over het vaststrijken van de flexfolie.

Leg het wolkje op de gewenste plek, plaats je strijkdoek er op (zonder het wolkje te verschuiven uiteraard!) en strijken maar! Druk de strijkbout flink aan (met gelijkmatige druk) en controleer of de afbeelding op alle plaatsen goed vastzit. Anders nog een keer herhalen.

Stap 4: Tot slot het spannendste gedeelte. Laat het wolkje eerst heel even afkoelen. Verwijder dan zowel het geprinte papier als de beschermlaag van de folie. Je kunt het er eigenlijk gewoon in 1 keer vanaf trekken. Het is soms wel even prutsen om een goed beginnetje te maken.

hip 4

Je cadeautje is klaar! Het lijkt echt alsof de afbeelding op de stof geprint is. Goed te doen toch?! Ook in de wasmachine blijft de flexfolie prima zitten op textiel. Maximaal op 40 graden wassen (geen wasverzachter of bleekmiddel gebruiken en niet in de droger stoppen. Lees de wasinstructie voor flexfolie altijd even goed door).

Naast de roze romper met wolkje hebben we ook een witte romper bedrukt met zilveren glitter sterren. We hebben dezelfde werkwijze toegepast zoals hierboven beschreven. Een mooi setje zo bij elkaar!

hip 4

DIY knuffeluil met flexfolie

Helen heeft voor de kleine meid ook een knuffeluil gemaakt. Check dit blog voor een uitgebreide uitleg voor het knutselen van de knuffel. Met behulp van fuchsia kleurige flexfolie heeft de uil de finishing touch gekregen: Bobbi-Jolie. De folie strijk je op de achterkant van de uil voordat je de uil definitief in elkaar stikt.

hip 4

En dan is het tijd om je cadeautjes in te pakken. Wij vinden het altijd leuk om dit helemaal in stijl te doen (check voor meer inpakideetjes dit blog). Tip: Hema heeft voor allerlei gelegenheden cadeautasjes. Echt een feestje om te geven zo!

hip 4

Heb jij ook al eens geknutseld met flexfolie en vind je het leuk om jouw DIY met ons te delen? Laat vooral een tag (#diybloghipby) achter op Instagram of Facebook. Vinden wij leuk!

Have fun with your DIY kraamcadeautjes!

Like & deel ons:

2 gedachten over “Babyfun met flexfolie”

Geef een reactie