Geboortedekentjes

hip 4

Toen ik net op naailes zat, was er bij ons in de vrienden- en familiekring een mega babyboom gaande. Een mooie gelegenheid om hier mijn naaiskills op los te laten. Helen stond op het punt om van haar dochtertje te bevallen en ik wilde iets persoonlijks voor hen maken. Onze naailesjuf Femke kwam met een supertof idee: wat dacht je van een geboortedekentje?! En ja, dat was um! Het eerste geboortedekentje was een feit en het leek me wel wat om dat met jullie op ons blog te delen. Lees dan ook snel verder hoe ik het heb aangepakt. En nee, hier heb je dus niet heel veel ervaring met een naaimachine voor nodig. Dus ook jij kunt het!

Wat heb je nodig deze DIY geboortedeken?

Omdat ik nog maar een beginneling ben, heb ik ervoor gekozen om een applicatie van vilt op een bestaand dekentje te maken.  De deken komt van H&M, die hebben een hele leuke (home) kinderlijn in hun webshop. De materialen die je dan nog verder nodig hebt zijn:

  • een lapje vilt in de kleur die je mooi vindt passen bij de deken
  • vliesofix
  • een uitgeprinte afbeelding/letters
  • naaigaren
  • naaimachine
  • schaar
  • meetlint
  • pen/potlood

hip 4

Het dekentje appliqueren

Als eerste hebben we de letters Fenne in spiegelbeeld uitgeprint. Gebruik hiervoor een basic lettertype, dat is het mooiste (en makkelijkste) om op de stof te appliqueren. Lettertype Arial is hiervoor bijvoorbeeld geschikt. Ik heb ervoor gekozen om Fenne geheel in hoofdletters te doen, daarmee krijg je een strak effect.

Trek vervolgens de letters , met pen of potlood, over op de papierkant van de vliesofix. Strijk de letters dan in zijn geheel, met de lijmkant, op het lapje vilt. Vergeet niet om een (bijvoorbeeld) oude kussensloop of theedoek te gebruiken bij het vaststrijken, anders smelt het vilt door de hitte van de strijkbout. Nu kun je de letters een voor een uitknippen. Als je alle letters hebt uitgeknipt kun je de papierlaag van de vliesofix verwijderen. Dit is altijd wel even wat prullen voor je het goed en wel los hebt. Leg dan de letters met de overgebleven lijmlaag op de goede kant van het dekentje.  Ik heb daarbij een meetlint gebruikt, zodat ik zeker wist dat de letters op de goede afstand van elkaar en van de rand lagen. En dan kun je de letters (vergeet je theedoek oid niet!) vaststrijken op het dekentje.  Laat de letters even afkoelen en controleer of ze goed vast zitten. Desnoods nog even een keer strijken.

En dan de laatste stap waarbij je je naaimachine gebruikt: het vaststikken van de letters. Dit is geen vereiste (de letters zitten immers al vast), maar het geeft een mooier, soort van 3D, effect. En je weet dan zeker dat de letters ook in de was niet zullen loslaten. Stik de letters een voor een rondom vast met behulp van een kleine zigzagsteek. Kies hiervoor naaigaren dat qua kleur het dichtste bij de letters komt. Ben je nog niet helemaal tevreden over je stiksel na eenmaal rond te zijn gegaan? Zigzag dan zeker nog een tweede rondje. Het stiksel vult zich nu vanzelf goed op.

hip 4

En tadaa, dan heb je een blijvend cadeautje dat door mama en kindje op heel veel manieren gebruikt kan worden (ledikantje, maxicosi, box, kinderwagen of gewoon om mee te spelen enz enz).

Nog een kraamcadeau

Toen mijn nichtje begin dit jaar werd geboren heb ik ook een geboortedekentje gemaakt. Ik heb hiervoor een heerlijk zacht dekentje van Meyco (tof detail: de afwerking met de Festonsteek) gebruikt en een wit hart erop gemaakt.

hip 4

Het hart heb ik op het dekentje bevestigd zoals hierboven beschreven voor het dekentje van Fenne. Een klein, maar liefdevol gebaar voor dit prachtige meisje!

hip 4

Tsjah en dan is de vervolgstap  om een keer een dekentje inclusief applicatie helemaal zelf te maken. Zodra ik daar een voorbeeld van heb, zal ik deze zeker een keertje bloggen. Voor nu, veel plezier met het maken van je DIY geboortedekentje en het geven ervan.

Enjoy the little things!

Like & deel ons:

2 gedachten over “Geboortedekentjes”

Geef een reactie