Wolkenhanger

De Sint is weer vertrokken en we rollen zo door richting Kerst. Maar niet voor we nog even terug hebben gekeken op pakjesavond (-middag). Was het bij jullie ook zo gezellig? Bij ons hebben de kids volop genoten van deze dagen!

Wolkenbanner

Graag maken we in deze blogpost van de gelegenheid gebruik om een van de DIY cadeaus die wij knutselden te showen. Deze wolkenhanger maakten we voor een van de nichtjes. En omdat ie niet alleen leuk is om met Sinterklaas te geven, maar ook een heel gaaf kraamcadeautje zou kunnen zijn, volgt hieronder een stap voor stap werkbeschrijving.

Wat heb je nodig voor de wolkenhanger?

 • patroonpapier (of gewoon A4 papier)
 • potlood
 • hout (populieren triplex 6 mm, gekocht bij de bouwmarkt)
 • decoupeerzaag (of evt figuurzaag)
 • boormachine (met houtboortje)
 • doek (vaatdoek of oude lap)
 • zwart vinyl (of zwarte verf, penseel of een dikke zwarte stift)
 • Silhouette Cameo
 • schaar
 • schuurpapier (fijne korrel)
 • zwart wit bakkerstouw (gekocht bij Hema)
 • houten kralen (zes, gekocht bij Xenos)

Hoe maak je de wolkenhanger?

Begin met het maken van een wolkenpatroon. Hiervoor hebben wij patroonpapier gebruikt, maar het kan natuurlijk ook gewoon met A4 papier. Teken met potlood uit de hand een wolk in de vorm en het formaat naar jouw zin. Onze wolk is in totaal 32 cm breed (op de uiterste punten) en 19 cm hoog (op het uiterste punt links). Knip deze mal vervolgens uit. De mal teken je vervolgens over op de houten plaat. Teken op 12,5 cm hoogte in de uiterste hoeken (links een en rechts een) boven in de wolk twee punten af.

Met de decoupeerzaag (of bijvoorbeeld een figuurzaag als je niet in het bezit bent van een decoupeerzaag) zaag je de wolk uit. Met de houtboor boor je vervolgens twee gaatjes in de wolk op de afgetekende punten (dit wordt straks het ophangsysteem).  Schuur de voorkant, de gaatjes en de randjes van de wolk lichtjes op, zodat je geen eventuele splinters en scherpe zijden meer hebt. Maak de wolk stofvrij met een oude, licht vochtige, doek.

wolkenbanner

Nu kun je aan de slag met de bedrukking van je wolk. Wij hebben gebruik gemaakt van onze Silhouette Cameo en vinyl stickermateriaal, maar je kunt dit bijvoorbeeld ook gewoon met verf of een stift doen.  Wij kozen voor de toepasselijke tekst “sweet dreams little girl”. Als je de tekst hebt ontworpen op je pc (voor deze wolk in lettertype Monotype Corsiva) kun je het vinyl uitsnijden op je Cameo en de sticker volgens de gebruikelijke wijze plakken op het hout. Je kunt dit dus ook uit de hand (eerst even met potlood uitzetten en vervolgens overtrekken) doen met een penseeltje en zwarte verf of een dikke zwarte stift.

wolkenbanner

Om de wolk op te kunnen hangen hebben wij dit simpele bevestigingssysteempje gemaakt. Wij hebben hiervoor zwart wit bakkerstouw gebruikt, maar hier kun je dus allerlei touwtjes (denk ook bijvoorbeeld aan jute of wol) of lintjes naar jouw keuze voor gebruiken. De wolk is namelijk heel licht van gewicht en dus kun je hiervoor eigenlijk allerlei materialen pakken.
Knip twee stukken touw van 30 cm af. Rijg door ieder gat een stuk touw en bevestig de houten kralen meteen aan het touw. Knoop de beide touwtjes aan de bovenkant met een dubbele knoop vast en dan is ie klaar om opgehangen te worden!

Om jullie een idee te geven van een mogelijk eindresultaat hebben we de babykamer in wording bij Kim hiervoor misbruikt ;).

wolkenbanner

Veel knutselplezier en sweet dreams voor de ontvanger van het cadeau!

Like & deel ons:

Geef een reactie