Armgebreide sjaal

sjaal3-300x300 sjaal2-300x300 sjaal1-300x300

Op Pinterest zag ik de afgelopen tijd veel armgebreide sjaals voorbij komen. Ik was meteen verliefd op een grijze doorloopsjaal met daaromheen een soort hulsje met een knoop erop.  Dus hup…YouTube erbij en op zoek naar een filmpje over armbreien met een duidelijke instructie. Ik koos voor deze: https://www.youtube.com/watch?v=Fh5x40Y2Bd0 . Na het zien van het filmpje heb ik gelijk grijze wol online besteld bij: www.hobbydoos.nl.

Zodra ik in het bezit was van de wol (de kleur grijs was precies de kleur waar ik op hoopte), ging ik aan de slag.  De kids op bed, de laptop op tafel en ik  in de bank met de 3 bollen wol op de grond. Je begint met het zetten van de steken op je arm, dit vergde wat moeite, maar al snel had ik de smaak te pakken. Daarna kon het echte breien beginnen. Na 2 rijen ging het steeds makkelijker. Mijn bedoeling was om de sjaal zo te maken dat hij 2x rond mijn nek kon, maar ik was zo op dreef, dat hij nu 3x rond mijn nek kan..hihi. Wanneer je sjaal klaar is, knoop je het begin en einde aan elkaar met dezelfde wol.

 Mijn zus vond hem zo leuk, dat ik er voor haar ook één heb gemaakt. Mijn sjaal was nog niet voorzien van de huls, maar voor mijn zus heb ik hem wel gemaakt.  Nu heb ik zelf geen breinaalden, dus ging ik maar eens op zoek in het huis van mijn ouders. Toen ik daar was vond ik ook de knopendoos van mijn oma. Geen idee waarom die nog bewaard is gebleven, maar ik ben er nu erg blij mee.

Mijn moeder heeft me leren breien, maar dat is al heel wat jaren geleden. Ik heb daarom YouTube ook afgespeurd om te kijken hoe ik ook alweer de steken op de naald moest zetten (https://www.youtube.com/watch?v=wdZ4A2clOGk). Dat bleek niet veel anders te zijn dan de steken op je arm zetten met het armbreien. Ik zette 12 steken op de breinaald en ging aan de slag….insteken, omslaan, doorhalen en aflaten gaan. Ik eindigde iets breder dan dat ik begonnen was, er bleken 4 steken bijgemaakt te zijn. Ach, alle begin is moeilijk, zullen we maar zeggen. Toen ik het hulsje lang genoeg vond heb ik het breiwerk afgekant (beëindigd). Ook dit moest ik even op YouTube bekijken hoe dat dit werkte. (https://www.youtube.com/watch?v=COj5lLo6BUU)

In de knopendoos van oma, vond ik deze witte knoop. Wit met grijs leek mij een mooie combi. Ik heb de knoop in het midden van het gebreide lapje vastgezet met de wol die ik ook voor de sjaal heb gebruikt. Daarna boog ik het lapje tot een huls rond de sjaal. Deze heb ik vastgezet met de draadjes wol die nog aan het lapje zitten m.b.v. een naald. Zorg dat je niet door je sjaal heen steekt, zo kun je het hulsje verplaatsen naar de gewenste plek.

Zuslief was er helemaal blij mee, dus ik ook! Intussen heb ik ook nog andere kleuren wol gekocht en hiermee ga ik een armgebreide carnavalssjaal maken. Deze plaats ik zeker ook nog op ons blog.

Liefs Helen

PS, we zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie armgebreide sjaals, laat hieronder vooral een foto achter van het resultaat!

Like & deel ons:

Geef een reactie