Sint slinger

sint vlag

Bij een feestje horen slingers! Daarom kon de vlaggenlijn voor de Sint niet ontbreken in onze diy-assortiment ;-). Dus gingen we opzoek naar jute…en laten er toevallig, in deze tijd van het jaar, overal jute zakken te koop zijn ;-). Bij de Marskramer kochten we een jute zak voor €1,25 (dat is geen geld toch?). Bij de plaatselijke stoffenzaak sloegen we 5 meter rood biaisband en garen in (meer dan genoeg haha, maar de kerst komt eraan, dus is rood nooit weg). En op de hobbykamer stond de grijze hobbyverf van de Action rustig te wachten totdat hij weer eens gebruikt ging worden.  De hoofdingredienten voor deze vlaggenlijn waren snel binnen, tijd om aan de slag te gaan.

Omdat we de slinger graag voor het raam wilden hangen kozen we ervoor om twee slingers te maken. Je kunt natuurlijk ook kiezen om hem uit één stuk te maken.  De jute zakjes die eraan hangen zijn erg leuk om zelf te maken.  Wil je je huis nog voorzien van een leuke Sint slinger? Lees dan mee, hoe je hem maakt.

Wat heb je nodig voor de Sint slinger?

 • jute zak (zorg wel dat één kant niet bedrukt is)
 • biaisband rood (+/- 3 meter)
 • rood garen
 • hobbyverf (kleur naar keuze)
 • jute touw (Hema)
 • stofschaar
 • gewone schaar
 • naald met groot oog
 • papier
 • sponsje (geel schuursponsje)
 • spelden
 • naaimachine

Hoe maak je de Sint-slinger?

Knip als eerste 15 vlaggetjes (14 cm breed en 17 cm lang) uit de jute zak. Daarna knip je 2 stroken van 12 cm breed en 30 cm lang uit voor de jute zakjes.

Het is nu tijd om je naaimachine op tafel te zetten en de jute zakjes te maken. Vouw de stroken dubbel, zodat je een vierkant krijgt van 12 cm bij 15 cm. De lange zijden stik je dicht. Draai dan het zakje binnenstebuiten.  Doordat de mazen in het jute goed toegankelijk zijn bij onze jute zak kun je er met behulp van een naald (met groot oog) en jute touw de bovenkant dichtmaken (je naait de zak dicht) en trekt het touw aan zodat het zakje sluit.  Laat de naald nog aan het touw zitten, en wikkel het jute touw nog een aantal keer rond de gesloten zak. Als laatste steek je de naald van onder naar boven, zodat je een touwtje krijgt waaraan het zakje kan hangen.

sint slinger

Pak je speldenkussen erbij om vervolgens de vlaggen en de zakjes aan je biaisband te spelden.  Vouw het biaisband open en speld je vlaggetjes er één voor één op. Kies zelf de afstand tussen de vlaggen en de jute zakjes. Wanneer ze allemaal vast zitten, stik je alles vast aan de band. Zorg dat je in de vouw van het band stikt, dit geeft het mooiste effect. Om er voor te zorgen dat de touwtjes van de zakjes goed vast blijven zitten, leg je op die plaatsen een “knoopje” met je naaimachine (je naait een keer voor en een keer achteruit over het touw).

sint slinger

Nu de vlaggen en zakjes vast zitten, vouw je het biaisband weer terug, zodat je een randje van 5mm krijgt aan beide kanten van je slinger. Speld dit ook vast en stik je biaisband vast…dit kun je met een rechte steek doen, maar een zigzagsteek is ook leuk.

sint slinger

De Sint slinger is af! Alleen de letters er nog op. Als je kant en klare sjablonen hebt dan is het dat super handig. Maar heb je die niet zoals wij, dan moet je even crea zijn. Wij hebben de benodigde letters eerst uitgeprint op grootte 180 met lettertype Arial Black. Knip vervolgens de letters uit zodat er een sjabloon overblijft.

Dan is het nu verven geblazen, nou ja…eerder stempelen. Leg op een bordje een goede druppel verf.  Zorg dat de letter in het midden van het vlaggetje ligt (dit kan per vlag verschillend zijn, maar de afstand van de biaisband naar de letter is bij allemaal 3 cm). Leg iets op tafel om je tafel te beschermen tegen de verf. Pak nu je spons erbij. Doop deze in de verf en stempel (druk) op het sjabloon (probeer het papier strak te houden, zodat je geen uitlopers onder het papier krijgt). Verwijder daarna het sjabloon en tadaa…daar staat je eerste letter.  Ga zo door totdat alle letters op de slinger staan.

hip 4

hip 4

En? Trots op je eindresultaat? We zouden het leuk vinden als je hem met ons deelt door middel van een leuke foto op onze Facebook pagina of op Instagram (#diybloghipby).

hip 4

hip 4

Welkom Sinterklaasje!

Like & deel ons:

Geef een reactie